Wosk Slack Wax MMO (średni olej maszynowy) jest półstałym woskiem pochodzenia naftowego, wytwarzanym jako produkt uboczny rafinacji olejów smarnych z frakcji destylatu średniego oleju maszynowego.
Klasyfikowany jest pod numerem CAS 64742-61-6 i charakteryzuje się charakterystycznym złotym do ciemno-jasnego koloru brązowego na skali ASTM D-1500 (maksymalnie 4,5), temperaturą topnienia 58-64°C oraz zawartością oleju 5-15% według specyfikacji Bio Green Wax.
MMO jest głównie ceniony jako główny surowiec do produkcji wosku emulgującego (E-wax) stosowanego w kosmetykach i produktach do pielęgnacji osobistej, a także jest powszechnie stosowany w klejach termoutwardzalnych, gumie i przetwórstwie tkanin.