← Powrót do Produktów
    Cosmetics and Personal Care

    Masło shea

    Masło shea – Cosmetics and Personal Care product from Bio Green Wax

    O tym produkcie

    Masło shea to tłuszcz z orzecha afrykańskiego drzewa shea, Vitellaria paradoxa, o nazwie INCI Butyrospermum Parkii (Shea) Butter. Dostarczany przez nas gatunek nierafinowany ma barwę od żółtej do kremowej oraz łagodny, orzechowy i lekko dymny zapach; jest na tyle miękki, że w temperaturze pokojowej można go nabierać łyżką, a topnieje w temperaturze zbliżonej do temperatury skóry. W produktach na bazie wosków masło shea pełni rolę składnika zmiękczającego obok wosków strukturotwórczych. Wosk pszczeli, wosk candelilla lub wosk z otrąb ryżowych nadaje kształt balsamowi do ust lub balsamowi w kostce; masło shea sprowadza go do tekstury, która ślizga się i topnieje przy kontakcie ze skórą, a jego frakcja niezmydlająca się daje miękkie, pielęgnujące wrażenie na skórze, z którego shea słynie. W świecach do masażu obniża temperaturę topnienia mieszanki wosku sojowego lub kokosowego, tak aby roztopiony wosk można było stosować na skórę. Masło shea może stać się ziarniste, jeśli zostanie stopione, a następnie powoli ostudzone; całkowite stopienie i szybkie schłodzenie pozwala tego uniknąć. Stosuje się je w masłach do ciała, balsamach do ust i balsamach w kostce, świecach do masażu i spa, kremach i lotionach, mydłach oraz balsamach do włosów i brody. Bio Green Wax dostarcza nierafinowane masło shea z certyfikatem analizy dla każdej partii, obejmującym wilgotność, wolne kwasy tłuszczowe, liczbę zmydlenia, całkowitą zawartość substancji tłuszczowych, liczbę nadtlenkową, barwę i zapach. Dostępny jest gatunek rafinowany i dezodoryzowany, gdy potrzebna jest biała, bezwonna baza, na przykład pod kompozycję zapachową.

    Specyfikacje

    SourceKernel of the shea nut (Vitellaria paradoxa), West Africa
    INCI nameButyrospermum Parkii (Shea) Butter
    GradeUnrefined; refined and deodorised grade on request
    ColourYellow to cream
    OdourCharacteristic, mild
    Moisture0.5% max (by mass)
    Free fatty acid10.0% max (by mass)
    Saponification value170–190 mg KOH/g
    Total fatty matter95% min (by mass)
    Peroxide value15.0 meq/kg max
    Shelf lifeUp to 3 years from manufacture, stored sealed, cool and dry
    PackagingPack size and packaging material confirmed with your quotation
    Product documentationCertificate of analysis with every batch; safety data on request

    Zastosowania

    Body butters and lotion barsLip balmsMassage and spa candlesCreams and lotionsSoapHair and beard balms

    Opcje Pakowania

    • Lined cartons
    • Drums
    • Pack size confirmed with your quotation

    Cena orientacyjna: $1.00–8.50/kg

    Ceny zmieniają się wraz z podażą i popytem na rynku. Skontaktuj się z naszym zespołem sprzedaży, aby otrzymać aktualną ofertę.